Läs originalartikeln på: http://www.bt.se/nyheter/bollebygd/vagen-till-jobb-i-norge-gar-via-bollebygd%28938188%29.gm

När jobben tryter i Sverige finns det gott om jobb i Norge. Christian Josefsson från Bollebygd hjälper svenskar hitta dit via nätet.

Tillsammans med kompisen Viktor Nord drog Christian Josefsson igång jobbsökarsajten www.Sverige-Norge.se som är gratis för de arbetssökande. Numera är de tre delägare och har fem anställda på konsultbasis.
– Det kostar inget att lägga ut sitt CV, säger Christian Josefsson. Vårt upplägg är så att arbetsgivarna betalar om de hittar någon att anställa via vår sajt. Då säkrar vi kvaliteten och får nöjda kunder – och det är den bästa marknadsföring man kan få.

När sajten startades bidrog Viktor Nord med sina erfarenheter av hur det är att jobba i Norge, medan Christian Josefsson är den som huvudsakligen har utformat sajten eftersom han har en utbildning i design och programmering från Chalmers Tekniska Högskola i Göteborg.

Christian Josefsson flyttade till Bollebygd då han var 12 år, har gått gymnasiet på Hulebäck i Mölnlycke och gick sedan vidare till Chalmers.
– Då lärde jag mig att Bollebygd ligger bra till för pendling till Göteborg.

Under Chalmerstiden var Christian Josefsson också en företagsam person. Han startade en designdag (kallad Innovesign) för att marknadsföra utbildningen utåt. Efter examen fick han jobb som konsult inom produktdesign och har bland annat jobbat med Gripenprojektet på Saab.
– Sedan kontaktade Viktor mig och presenterade idén att starta en sajt.

Han säger att det kan upplevas onödigt svårt att söka jobb i Norge.
– Man behöver skattebevis för att arbeta där och för att få sina papper behöver man ett jobb. Det blir lite av Moment 22 för många. Men vi har lösningar på det.

Killarna började med att hjälpa sina nära och kära att söka jobb i Norge och ordna papper. Sedan vidgade de kretsen och nu kan vem som helst registrera sig och lägga ut sitt CV på sajten som varit igång sedan i februari.

Satjen är uppbyggd som en community. Man får en egen unik hemsida där man för in sina personuppgifter, kontaktuppgifter, utbildning, erfarenhet och andra meriter. Där finns guider i hur man presenterar det på bästa sätt för en norsk arbetsgivare.
– Nu då Volvo varslat samtidigt som det är brist på bland annat truckförare i Norge ligger vår sajt bra till i tiden. Att hjälpa folk till jobb är det roligaste som finns.

Artikel skriven av Anne Engström, Borås Tidning, 2008-10-28.

# # # # # # # #

Oct 28, 2008