Dagens industri, Kim Lundin, skriver idag:

Jobbletande svenskar vallfärdar till grannlandet

“Det har varit ett rejält uppsving den senaste tiden. Vi känner ett stort sug efter svensk arbetskraft från norska företag trots allt tal om lågkonjunktur”, säger Christian Josefsson, delägare i rekryteringssajten Sverige-Norge.se som han driver tillsammans med kollegan Viktor Nord.

Svenskar är sedan många år hett eftertraktade i grannlandet och bolaget, som startades 2007, är en av vinnarna på den stora arbetskraftsutvandringen. Norska företag betalar en månadsavgift för att få utnyttja sajtens sökmotor som ger en tillgång till en stor databas med jobbsökande svenskar.

Kraftig ökning efter Volvoproblemen

“Vi märker tydligt att intresset för att jobba i Norge har ökat rejält, troligen på grund av att väldigt många blivit av med jobbet och inte har så lätt att hitta nya nu i lågkonjunkturens Sverige. När Volvo fick problem märkte vi det direkt genom en kraftig ökning av antalet sökande”, säger Christian Josefsson, som själv har utvecklat sökmotorn. Antalet personer som lagt in presentationer på Sverige-Norge.se har ökat med flera tusen i år och omfattar nu ca 27 000. Hittills uppges nästan 3 000 svenskar ha fått jobb i Norge via det Stenungsundsbaserade företaget.

“Utvecklingen har varit långt över våra förhoppningar. Vi växer snabbt och med fortsatt stort intresse bland både norska företag och hos svenskar som ser ljust på framtiden”, säger Christian Josefsson.

Har flest arbetskraftsinvandrare

Han uppger att bolaget förmedlar flera personer per dag till nya jobb i Norge.

“Jag får många samtal från folk som ringer och tackar efter att ha hittat både jobb och bostad. Det känns förstås otroligt kul. Detta är ingen tillfällig trend och målet är helt klart att fortsätta expandera”, säger Christian Josefsson.

Klicka här för att läsa hela artikeln.

# # # # # # # #

May 17, 2010